Tehokkuus

PunkkiStop on tehokas karkote punkkeja vastaan. Sen tehoaineen, ikaridiinin, on todettu Suomessa ja Ruotsissa laboratoriokokeissa ja Itävallassa kenttäkokeissa karkottavan tehokkaasti punkkeja. Suomen johtaviin punkkiasiantuntijoihin kuuluva infektiolääkäri, dosentti Jarmo Oksi (TYKS) suosittelee PunkkiStop-karkotetta.

  • PunkkiStop on tehokas punkkikarkote, joka suojaa punkkien lisäksi tehokkaasti myös mäkäröiltä, paarmoilta ja hyttysiltä.
  • PunkkiStop-pyyhkeellä sively suojaa punkkeja vastaan 4-6 tuntia. Mäkäröitä, paarmoja ja hyttysiä vastaan jopa 8 tuntia.

Välttäminen viisainta

Punkin suosimilla alueilla puremilta on lähes mahdotonta välttyä, mutta riskiä voi pienentää. Paras suojautumiskeino on valita luonnossa kulkureitti siten, että vaatteet koskettavat aluskasvillisuutta mahdollisimman vähän.

Vaatetuksen valinnalla on myös selvä merkitys. Nukkapintaisia kankaita on syytä välttää, koska ne keräävät punkkeja herkemmin kuin sileät. Vaaleista vaatteista punkit on helpompi havaita kuin tummista. Punkkialueella oleskelevan on hyvä viimeistään illalla tarkastaa vaatteensa ja ihonsa (erityisesti taivealueet) – varsinkin lapsilla myös hiuspohjan tarkastaminen on olennaista.

Punkeilta ja niiden puremilta suojautumista voi tehostaa sivelemällä ihon paljaat alueet tehokkaalla PunkkiStop-karkotepyyhkeellä ennen kuin liikkuu tai oleilee luonnossa punkkialueilla.